Dün (09.05.2017) vefat eden İslam Tarihi ve Sanatları Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Sarıçam hocamız için bugün saat 11.00’de fakültemizde tören icra edildi. Törene Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Erkan İBİŞ, Dekanımız Sayın Prof. Dr. İsmail Hakkı ÜNAL, dekan yardımcılarımız, öğretim üyeleri, diğer akademik-idari personel ve başta öğrencileri olmak üzere hocamızın çok sayıda seveni katıldı. Hocamızın ailesi de törende hazır bulundu. Törenin ardından hocamızın naaşı Hacı Bayram Camii’ne götürüldü. Burada öğle namazını müteakiben Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ’in kıldırdığı cenaze namazının ardından hocamızın naaşı Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Prof. Dr. İbrahim Sarıçam’ın Biyografisi
Prof. Dr. İbrahim Sarıçam 1953 yılında Bartın’ın Çakırömerağa Köyü’nde dünyaya gelmiştir. İlkokulu köyünde okumuştur. Ortaöğrenimini 1977 yılında Zonguldak İmam Hatip Lisesi’nde tamamlayarak, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni kazanmıştır. 1982 yılında fakültemizden mezun olmuştur. Fakültedeki öğrencilik döneminden 1989 yılına kadar Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yurt içinde ve yurt dışında din görevlisi olarak hizmet etmiştir. 1989 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı’na araştırma görevlisi olarak atanmıştır. Prof. Dr. Mustafa Fayda’nın danışmanlığında hazırladığı “Emevî-Haşimî Mücadelesi” adlı teziyle doktor olmuştur.1992-1993 öğretim yılında Mısır Hükümeti’nin bursuyla adı geçen ülkede bulunmuş ve alanıyla ilgili araştırmalar yapmıştır. İbrahim Sarıçam, 1994 yılında doçent, 2001 yılında ise profesör olmuştur. 2005 yılının Ağustos ve Eylül aylarında Almanya’nın Bochum ve Münster Üniversitelerinde “İngiliz ve Alman Oryantalizminde Siyer Çalışmalarının Türklerin ve Avrupa Birliği Halklarının Peygamber İmajına Etkisi” adlı TÜBİTAK Projesiyle ilgili araştırmalarda bulunmuştur. Lisans düzeyinde, Siyer, İslam Tarihi, İslam Medeniyeti Tarihi, Türk-İslam Devletleri Tarihi, Uygarlık Tarihi; Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde Çağdaş Siyer Araştırmaları, Batı Literatüründe Hz. Muhammed okutmuş olduğu derslerin bazılarıdır. Prof. Dr. İbrahim Sarıçam, 2010 ila 2016 yılları arasında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm başkanlığını ve İslam Tarihi Anabilim Dalı başkanlığını yürütmüştür. Hocamızın çok sayıda kitap, makale ile ulusal ve uluslararası düzeyde tertiplenen sempozyumlarda sunulmuş tebliğleri bulunmaktadır.  Eserlerinden bazıları: Emeviler, Emevi-Haşimi İlişkileri, Hz. Ebubekir, İlk Dönem İslam Tarihi, Hz. Peygamber’in Çağımıza Mesajları, Hz. Muhammed ve Evrensel Mesajı, İslam Medeniyeti Tarihi, Hz. Ömer, İngiliz ve Alman Oryantalistlerin Hz. Muhammed Tasavvuru ve Hz. Osman’dır. Bunlardan Hz. Muhammed ve Evrensel Mesajı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından defalarca basılmış, pek çok eğitim kurumu tarafından ders kitabı olarak okutulmuş, Japonca dâhil birçok dile çevrilmiş bir başucu eseridir. Arapça, Almanca ve İngilizce bilen Prof. Dr. İbrahim Sarıçam, evli ve iki çocuk babası idi.
Allah rahmet eylesin.