Akademik Koordinatörlüğünü Fakültemiz Öğretim Üyesi ve Kırıkkale Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp BAŞ’ın yürüttüğü İlahiyat Araştırmaları Merkezi (İLAMER) tarafından 24-28 Nisan tarihlerinde Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde düzenlenen “İslam Medeniyetinin Yapı Taşları VIII” başlıklı Uluslararası Öğrenci Sempozyumu başarıyla tamamlandı.
Bu yıl “Geçmişten Günümüze İlim Adamlarının Özgünlük ve Fikir Özgürlüğü Arayışı” alt başlığı altında tebliğlerin kabul edildiği sempozyum, lisans ve lisansüstü eğitimi devam eden 68 tebliğci ve 32 müzakereci olmak üzere 100 öğrencinin katılımı ile gerçekleşti. Sempozyuma fakültemizden 38 öğrenci katılım gösterdi.
Sempozyumun açılış konuşmalarını İLAMER Öğrenci Sempozumu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Eyüp BAŞ, DİB Eski Başkanı ve İSİLAY Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Lütfi DOĞAN, Gazi Üniversitesi Polatlı İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal TÜRER, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Aytaç AYDIN ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı ÜNAL gerçekleştirdi.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Eyüp BAŞ, her yıl geleneksel hale gelen İlamer Öğrenci Sempozyumu’nun kendisi için her yıl tekrarlanan bir heyecan vesilesi olduğu dile getirirken, sempozyumun açılışının kendisi için bir bayram havasında geçtiğini belirtti. Bu yıl Sempozyuma 16 farklı üniversiteden katılımın olduğunu belirten BAŞ, İLAMER’in yıl boyunca gerçekleşen faaliyetlerine de değindi. Özellikle İLAMER faaliyetlerinin en önemli ayağını teşkil eden araştırma grupları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Konuşmasını gerçekleştiren DİB Eski Başkanı Lütfi Doğan ise, 1987 yılında kurulan İSİLAY Vakfı’nın ve 2006 yılında kurulan İLAMER’in İlahiyat öğrencilerinin kendilerini daha iyi yetiştirmesi amacıyla kendilerine her türlü desteği vereceğini ifade etti. İlmin önemine de vurgu yapan Doğan, ülkemizin Müslümanlar için örnek teşkil ettiğini ve bu örnekliğin ancak ilim tahsili ile devam edeceğini ifade etti.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Aytaç AYDIN ise bu sene seçilen konuya dikkat çekerek, İlim Adamlarının Özgünlük ve Fikir Özgürlüğü meselesine hukuksal bir yaklaşım geliştirdi. Bu konuyu hukuki açıdan farklı şekillerde ele alan AYDIN, konunun önemine ve sempozyum için seçilmiş olmasındaki isabetli tutuma vurgu yaptı.
Gazi Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal TÜRER ise, her yıl İLAMER Öğrenci Sempozyumu’nu ilgiyle takip ettiklerini belirtirken, Fakülte olarak İLAMER’in başta sempozyum olmak üzere her etkinliğine ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.
Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal ise, İLAMER Öğrenci Sempozyumu’na ev sahipliği yapmalarından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederken, başta İLAMER Akademik Koordinatörü Prof. Dr. Eyüp BAŞ olmak üzere İLAMER’de faaliyetlerini sürdüren fakülte öğretim üyelerinin çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun açılış konferansına geçildi. Bu yıl “İslam Tarihinde İlim Adamlarının Özgünlük ve Fikir Özgürlüğü Arayışı” başlıklı gerçekleşen konferans, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa FAYDA tarafından verildi. İlgiyle takip edilen konferansın ardından başkanlığını fakültemiz öğrencilerinden Yunus TORUN’un yaptığı açılış oturumu ile sempozyumun oturum kısmına geçildi.
İki gün devam eden oturumlar ardından, Dr. Dr. Öğretim Üyesi Hilmi KARAAĞAÇ, Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Aydın, Doç. Dr. Ali Çetin ve Fakültemiz Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mesut OKUMUŞ tarafından değerlendirme konuşmaları yapıldı. Ardından Prof. Dr. Eyüp BAŞ bir kapanış konuşması gerçekleştirdi. BAŞ, sempozyumun başarıyla tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederken, gerçekleşmesinde destek verenlere teşekkürlerini iletti.
Üç gün süren sempozyumun sonunda iki günlük Kayseri Kültür-Tarih gezisi gerçekleştirildi. Kayseri’nin tarihi ve kültürel bir çok yerini barından gezi, sempozyum katılımcıları tarafından memnuniyetle karşılandı.
Sempozyumdan Kareler