Diyanet İşleri Başkanı’nın Ziyareti
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ, 20 Nisan 2018 Cuma günü Fakültemizi ziyaret etti. Dekanımız Prof. Dr. İsmail Hakkı ÜNAL tarafından karşılanan Prof. ERBAŞ’a, Fakültemiz hakkında bilgi verildi ve paydaş kurumlar olarak Diyanet İşleri Başkanlığı ile Fakültemiz arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Görüşmede Dekan Yardımcılarımız Prof. Dr. Mesut OKUMUŞ, Prof. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU, öğretim üyelerimiz Prof. Dr. İrfan AYCAN, Prof. Dr. Enbiya YILDIRIM, emekli öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Mehmed Said HATİBOĞLU ve Prof. Dr. Hayrani ALTINTAŞ ile fakülte sekreteri Erol ÖZKAN da hazır bulundu.

Bu görüşmenin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Mescidi’nde hutbe okudu ve Cuma namazı kıldırdı.


Başkan ERBAŞ, çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan cami cemaatine hitaben okuduğu hutbede, Kur’an’ın bütün insanlığı okumaya ve yazmaya teşvik ettiğini belirterek öğrencilerin sadece ders kitaplarıyla yetinmeden farklı alanlarda araştırma ve incelemeye önem vermeleri gerektiğini hatırlattı. Beşikten mezara kadar okumanın, öğrenmenin ve ilim sahibi olmanın Hz. Peygamber tarafından da tavsiye edildiğini hatırlatan ERBAŞ, “Medeniyetimizin ilim, irfan, bilgi ve hikmet yolunda ilerlediği asırlarda ecdadımızın elinde hep kitap ve kalem vardı. Onlar okumuşlar, yazmışlar ve yazdıklarını uzak beldelere kadar ulaştırmaya çalışmışlar. Bizim ilim geleneğimizde bugünkü gibi kalın duvarlarla araları açılmış branşlaşma yoktu. Dini bilimlerde zirvede olan bir alimimizin aynı zamanda pozitif bilimlerde de zirvede olduğunu görüyoruz. Bu nedenle müspet ilmin zıttı menfi ilim değildir. Müspet ilim deneyle ispat edilmiş ilimdir” diyerek disiplinler arası çalışmanın önemine dikkat çekti. Bu çerçevede İslam düşünce geleneğinden örnekler veren Prof. ERBAŞ, hutbesine şöyle devam etti: “İbn-i Sina’ya baktığımız zaman hem fiili ilimlerde zirve olduğunu görüyoruz hem de tıp ve matematik gibi müspet ilimlerde. Akşemseddin Hazretlerini Fatih Sultan Mehmet’e Kur’an-ı Kerim öğreten hoca zannederler, oysa o bir matematik uzmanıdır, matematik konusunda zirve bir insandır. Aynı zamanda dini ilimlerde de öyledir. Bu konuda yüzlerce örnek verebiliriz”.
İlahiyat fakültesi öğrencilerinin sosyoloji, psikoloji, felsefe, tarih ve benzeri alanlarla birlikte, lisede öğrenmiş oldukları matematik, fizik, kimya gibi alanları da unutmayarak kendilerini yetiştirmeleri gerektiğini vurgulayan Başkan ERBAŞ, doğa bilimleri ve fen bilimlerinin düşünce ufkumuzun açılması ve tefekkür dünyamızın gelişmesi için önemli alanlar olduğunu belirtti. Disiplinler arası yaklaşımın ilim geleneğimize uygun olduğunu, bu nedenle ilahiyat alanında öğrenim gören bir öğrencinin farklı fakültelerde okutulan derslerden de haberdar olması gerektiğini söyledi. Bu çerçevede branşlaşmanın öğrencileri dar kalıplar içerisine hapsetmemesi gerektiğini belirten ERBAŞ, öğrencilerimize şu tavsiyelerde bulundu: “Kendinizi farklı alanlarda da okuyarak geliştirin. Özellikle ilahiyat fakültesi öğrencilerine ve eğitim fakültesi öğrencilerine bir tavsiyem var; ÇAP yapalım. Eğitim fakültesi öğrencileri ilahiyat fakültesinde ÇAP yapsın, yani çift anadal programı diyoruz buna, ilahiyat fakültesindeki öğrencilerimiz de eğitim fakültesinin okul öncesi bölümlerinde çift anadal programı alsınlar. Ve biz Diyanet İşleri Başkanlığı’nda okul öncesi din eğitimi alanlarında onlara görev verelim. Yani çift kanatlı olsun; hem ilahiyat, hem de eğitim fakültesinin ilgili bölümünü ya da eğitim fakültesinin çocuklarla ilgili, çocuk yetiştirme bölümleri var, o bölümlerde de eğer çift anadal programı alırsa öğrencilerimiz onlardan daha çok istifade edebiliriz Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açmış olduğu Kur’an kurslarında ve okul öncesi 4-6 yaş Kur’an kurslarında.”
Hutbesinin son bölümünde din dilinin önemine de değinen ERBAŞ, “Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel haseneyle davet et” ayetini yorumlayarak, “Fakülteden mezun olan öğrencilerimiz yarın Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev alacaklar ya da Diyanet İşleri Başkanlığı’nda. Buralardaki muhataplarına bilgi ve birikimlerinin yanı sıra, hikmetle ve güzel bir üslupla hitap etmeleri gerekiyor.” dedi. ERBAŞ, hutbesini öğrencilerimize başarı dileklerini ileterek sonuçlandırdı.



Cuma namazının ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ ve beraberindeki heyete Dekanımız Prof. Dr. İsmail Hakkı ÜNAL tarafından Öğle yemeği ikram edildi. Ziyaret, iki paydaş kurum arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik paylaşımların ardından hediye takdimi ile sona erdi.