PROF. DR. İSMAİL HAKKI ÜNAL KAZAKİSTAN’DA
      İlahiyat Araştırmaları Merkezi tarafından 7 yıldır başarıyla sürdürülen Uluslararası Öğrenci Sempozyumu, TİKA, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi, Türkiye Diyanet Vakfı ve İslami İlimleri Araştırma ve Yayma Vakfı işbirliği ile 26 Ekim 2017 tarihinde Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde gerçekleşti.
    “İslam Medeniyetinin Yapı Taşları” üst başlıklı “Geçmişten Günümüze Din Anlayışı Farklılıklarını Belirleyen Etkenler” konulu sempozyuma, lisans ve lisansüstü eğitimi devam tebliğci ve müzakereci 26 Türk ve Kazak öğrenci katıldı.
     İLAMER tanıtım filminin ardından sempozyum açılış konuşmalarını, Ahmet Yesevi Üniversitesi İlahiyat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muzaffer TAN, Kırıkkale Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı ve İLAMER Öğrenci Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Eyüp BAŞ, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı ÜNAL ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa EREN gerçekleştirdi.
     Konuşmasını gerçekleştiren Dekanımız Prof. Dr. İsmail Hakkı ÜNAL ise, İLAMER’in çalışmalarını Türkiye’de çok yakından takip ettiklerini ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak, hem İLAMER’in Ankara’da sempozyumlarına ev sahipliği yapmaktan dolayı hem de Kazakistan’da düzenlemiş olduğu Öğrenci Sempozyumu’na katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyet ifade etti.
     Açılış konuşmalarının sonrasında Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Eyüp BAŞ, açılış konuşmalarını gerçekleştiren hediye takdiminde bulundu. Hediye takdiminin ardından sempozyumun açılış oturumu gerçekleştirildi.
     Açılış oturumuna Meryem BAŞYURT başkanlık ederken, Fatma Nur ERDEM, Feyza KAPLAN, Esra AYHAN ve Şolpan İLYASOVA tebliğlerini sundular. Sunulan tebliğlerin ardından Ar. Gör. Yunus KOCABIYIK ve Ar. Gör. Aygün YILMAZ müzakerelerini gerçekleştirdi. Açılış oturumunun tamamlanmasının ardından Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Fatih KOCA’nın yönettiği, Ar. Gör. Ömer SELİMOĞLU, Ar. Gör. Mustafa Murat BATMAN, İlhan AKTEPE ve Betül ÇALIŞKAN’ın kendisine eşlik ettiği Dini Musiki konserine geçildi. Bir saat boyunca ilgiyle takip edilen konser büyük beğeni topladı.
     Öğle yemeğinin ardından gerçekleştirilen üç oturumun ardından sempozyum değerlendirme konuşmaları ile sonra erdi. Değerlendirme konuşmalarını, Doç. Dr. Fatih ERKOÇOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Eyüp ŞAHİN, Prof. Dr. Dosay KENTEJAY, Doç. Dr. Muzaffer TAN, Yrd. Doç. Dr. Adem YILDIRIM, Yrd. Doç. Dr. İlhami AYRANCI, Dr. Fatih KOCA, Erol ÖZKAN ve Kenan DEMİRTAŞ tarafından gerçekleştirildi.
     Değerlendirme konuşmalarını gerçekleştirenlere Sempozyum Düzenleme Kurulu  Başkanı Prof. Dr. Eyüp BAŞ plaket takdiminde bulundu. Plaket takdiminden sonra sempozyum kapanış konuşması Prof. Dr. Eyüp BAŞ tarafından gerçekleştirildi. BAŞ, sempozyuma katkı sunan kurumlara, değerlendirme konuşmalarıyla sempozyuma katkı sunan hocalara ve sempozyuma tebliğ ve müzakereleriyle katılan lisans ve lisansüstü öğrencilere tekrar teşekkür etti. Sempozyumun bir bayram havasında gerçekleştiğini söyleyen BAŞ, bir sonraki senelerde gerçekleşecek sempozyumlara Türk ve Kazak öğrencileri davet etti. Kapanış konuşmasının ardından sempozyuma katılan hocalar ve öğrenciler hatıra fotoğrafı çektirdiler.
      Ahmet Yesevi Üniversitesi Prodüksiyon Merkezinin sempozyum anısına düzenlediği konser programında Rektör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa EREN ve İlahiyat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muzaffer TAN; Prof. Dr. Eyüp BAŞ, Dr. Fatih KOCA, Prof. Dr. İsmail Hakkı ÜNAL ve sempozyum düzenleme kurulu üyesi Kenan DEMİRTAŞ’a milli Kazak giysisi Çapan giydirdi.
      Uluslararası Öğrenci Sempozyumu, günün sonunda gerçekleştirilen kapanış yemeği ile son buldu. Yemekte konuşma yapan Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet KUTALMIŞ, katılımcı misafirlere teşekkürlerini sunarak, misafirleri Türk Dünyasının Kültür Başkenti Türkistan’da ve Ahmet Yesevi Üniversitesinde ağırlamaktan büyük onur ve mutluluk duyduğunu belirtti. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Eyüp BAŞ ise, Prof. Dr. Mehmet KUTALMIŞ’a ve Ahmet Yesevi Üniversitesi yetkililerine samimi ve sıcak ev sahipliği için teşekkürlerini iletti.
      Sempozyum katılımcıları, sempozyumun ardından Ahmet Yesevi’nin türbesini, Ahmet Yesevi’nin hocası Arslan Bab’ın türbesini ve Otrar’da ki Farâbî’nin doğduğu köy ve Farâbî Müzesi’ni ziyaret ettiler.