“Türkiye’nin İlahiyat Birikimi” Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak 6-8 Kasım 2019 tarihlerinde 70. Kuruluş Yıldönümümüzü çeşitli etkinliklerle kutladık.
Etkinliklerimizin açılış programı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Program öncesinde Kültür Bakanlığı Türk Tasavvuf Musikisi Korosu, Fakültemiz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Fatih Koca’nın da son parçasını icra ettikleri bir konser verdiler. Dekanımız Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal, Rektörümüz Prof. Dr. Erkan İbiş, Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş’ın açış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanımız, Fakültemizin tarihî misyonu, marka değeri ve sorumluluklarına değindikleri konuşmalarını yaptılar. Konuşmalarının ardından Sayın Cumhurbaşkanımıza, 70. Kuruluş Yıldönümümüz için hazırlanan Fakültemiz Kurum Tarihi Prestij Kitabı ve bir hüsn-i hat tablosu Dekanımız ve Rektörümüz tarafından takdim edildi.
Etkinliklerimizin hazırlanmasında emeği ve katkısı olan kişi ve kurumlara bizzat Cumhurbaşkanımız tarafından 70. Yıl Plaketleri takdim edildi.
Prof. Dr. Nesimi Yazıcı’nın moderatörlüğünde “Tanıklıklarla Ankara İlahiyat’ın 70 Yılı” oturumu gerçekleştirildi. Oturumda Prof. Dr. Mehmed Said Hatiboğlu, Prof. Dr. Mustafa Fayda, Prof. Dr. Mehmet Sait Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Süleyman Ateş, Prof. Dr. Beyza Bilgin, Prof. Dr. Mehmet Görmez, Prof. Dr. Hayrani Altıntaş ve Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay birer konuşma yaptılar.
Mezunlarımız adına 1992 mezunlarından İrfan Yurten ve öğrencilerimiz adına öğrenci temsilcisi Ahmet Yakup Akkuş katılımcılara hitap ettiler.
Açılış programımızın sonunda TRT tarafından yapılan “Ankara İlahiyat’ın 70 Yılı” belgesel filminin galası düzenlendi.
Açılış programımızın ardından 7-8 Kasım tarihlerinde “70. Yılında Ankara İlahiyat Fakültesi –Geçmiş ve Gelecek Perspektifleri- Uluslararası Sempozyumu” Fakültemiz Yunus Emre Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Uluslararası Sempozyumun açılışından önce 70. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde yenilenen Fakültemiz Arşiv Birimi’nin ve “Ankara İlahiyat’ın 70 Yılı” Sergisi’nin açılışı Rektörümüz Prof. Dr. Erkan İbiş’in teşrifleriyle gerçekleştirildi.
Dekanımız ve Rektörümüzün açış konuşmalarıyla başlayan uluslararası sempozyum iki gün boyunca “Avrupa’da Farklı İlahiyat Tecrübeleri”, “İlahiyat Akademisine Yaklaşımlar”, “Siyasi ve Bürokratik Süreçlerin Etkisinde Ankara İlahiyat”, “Bölümlerin Dünü, Bugünü ve Yarını”, “Bir Değer Olarak Ankara İlahiyat”, “Uluslararası Alanda Ankara İlahiyat”, “Tespitler ve Öneriler” başlıklarını taşıyan yedi oturumla gerçekleştirildi.
Ayrıca 7 Kasım’da uluslararası sempozyumun birinci günü oturumlarının ardından Doç. Dr. Fatih Koca, Kaya Kuzucu ve Ankara İlahiyat Mezunları Korosu’nun düzenledikleri “70. Yıl Türk Müziği Konseri” icra edildi.
Etkinliklerimiz kapsamında 31.10.2019 günü Ankara Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi’nde Fakültemizin 70. Yıl Hatıra Ormanı ağaç dikimi Dekanımız başta olmak üzere idaremiz, öğretim üyelerimiz ve sevgili öğrencilerimizin katılımı ile gerçekleştirildi. Ayrıca 4-8 Kasım 2019 tarihleri arasında Ankara’daki çeşitli vakıf, dernek, kitabevleri ve sanatçıların katılımı ile Mini Fuar etkinliği düzenlendi.
Fakültemizin 70. Kuruluş Yıldönümü, Prof. Dr. Eyüp Baş, Doç. Dr. Halide Aslan, Doç. Dr. Eyüp Şahin, Doç. Dr. Fatih Koca, Doç. Dr. Rabiye Çetin, Doç. Dr. Cemil Kutlutürk, Dr. Öğr. Üyesi Nurullah Yazar, Arş. Gör. Dr. Hadi Ensar Ceylan, Arş. Gör. Dr. Hasan Yücel, Arş. Gör. Muhammet Sevinç, Arş. Gör. Tuğba Günal, Arş. Gör. Fatma Merve Çınar, Arş. Gör. Canan Soylu Verep, Arş. Gör. Fatmanur Kalan İbrahimoğlu, Arş. Gör. Kevser Beyazyüz Sipahioğlu, Arş. Gör. Tuğba Şahbaz’dan oluşan düzenleme kurulunun yaklaşık iki yıl süren çaba ve emek dolu hazırlıkları neticesinde Kurum Tarihi Prestij Kitabı, Uluslararası Sempozyum, Belgesel Film, Yeni Arşiv Birimi, 70. Yıl Sergisi, 70. Yıl Konseri, 70. Yıl Hatıra Ormanı ve Mini Fuar Etkinlikleri ile başarılı bir şekilde kutlanmış oldu.
Bu vesile ile etkinliklerimizi teşrifleriyle onurlandıran başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, düzenleme kuruluna, hazırlık sürecine katkı veren tüm kişi ve kurumlara, her zaman yanımızda olan sevgili öğrencilerimize ve bütün katılımcılara teşekkür eder, saygılar sunarız…

Dekanlık